Recyclebare verpakkingen ontwerpen is makkelijker dan je denkt!

door | 17 feb, 22 | Duurzame verpakkingen

Recyclebare verpakkingen ontwerpen

Voor goed recyclebare verpakkingen is het belangrijk dat de verschillende materialen zo goed mogelijk worden gescheiden. Alleen dan kan je de materialen weer recyclen tot een goede kwaliteit grondstoffen.

Het is natuurlijk makkelijk om als producent of merkeigenaar te denken dat de verantwoordelijkheid voor het weggooien van de verpakkingen bij de klant ligt. Of dat je toch geen invloed hebt op hoe de klant hier mee omgaat. Maar dat is een beetje kort door de bocht. Je hebt hier zeker invloed op!

Je kan als producent of merkeigenaar een hoop doen om het recyclen voor klant zo makkelijk mogelijk te maken! En zo help je er aan mee dat zo veel mogelijk van jouw verpakkingsmaterialen na gebruik weer kunnen worden hergebruikt. We helpen je graag op weg met 3 super praktische tips die jíj kan toepassen voor beter recyclebare verpakkingen!

1: Recyclebare verpakkingen bestaan uit 1 materiaal

Als je papier gaat recyclen wil je niet dat hier allemaal plastic tussen zit. En als je plastic gaat recyclen wil je graag 1 soort plastic (bijvoorbeeld PET flessen) en niet van alles door elkaar. Des te zuiverder de materialen zijn, des te meer en beter we ze kunnen recyclen!

Hier kan je met het ontwerpen van jouw verpakkingsmaterialen rekening mee houden! Probeer elk onderdeel van je verpakking uit 1 materiaal te maken.

Bedrukte kaartjes of bedrukte verzenddozen worden vaak voorzien van een laminaat. Zo’n mat- of glanslaminaat geeft je verpakking een mooie, luxe uitstraling. Maar eigenlijk is het niets meer dan een laagje mat of glanzend plastic dat op jouw karton wordt ‘geplakt’. Door dat laagje plastic kan zowel het plastic als het karton niet goed meer worden gerecycled. Zonde natuurlijk!

Check het maar eens met kaartjes of verpakkingen die je zelf opgestuurd krijgt. Als je het materiaal makkelijk door midden kan scheuren is het helemaal papier of karton. Lukt dit niet? Dan zit er waarschijnlijk een laagje kunststof overheen. (Of je hebt meer spierballen nodig… dat kan natuurlijk ook ;) )

Note: Alle kaartjes je bij ons in de shop vindt zijn zónder laminaat en mogen gewoon bij het oud papier.

Recyclebare verpakkingen van monomateriaal

Andere verpakkingen die vaak uit meerdere materialen bestaan zijn bijvoorbeeld koffiebekertjes met een kunststof laagje aan de binnenkant of broodzakken met een papierlook (dit is vaak een combinatie van papier en plastic). Ook de meeste zakken die je in de keukenkastjes vindt zoals chipszakken, snoepzakken of zakken koffiebonen zijn vaak combinaties van verschillende soorten kunststof. Doordat deze verpakkingen uit meerdere materialen bestaan zijn ze moeilijk te recyclen tot kwalitatieve nieuwe grondstoffen.

Als je het materiaal makkelijk door midden kan scheuren is het helemaal papier of karton. Lukt dit niet? Dan zit er waarschijnlijk een laagje kunststof overheen.

2: Zorg dat de materialen goed te scheiden zijn

Soms ontkom je er niet aan om meerdere soorten materialen te gebruiken. Verschillende materialen hebben nou eenmaal verschillende eigenschappen. Maar hoe doe je dit dan op een verantwoorde manier?

Zorg er voor dat de verschillende materialen makkelijk te scheiden zijn! Zo is het voor de consument thuis makkelijk om de verschillende materialen op de juiste manier weg te gooien.

Vergelijk bijvoorbeeld eens een kartonnen koffiebekertje met een kunststof laagje aan de binnenkant en een dunne kunststof yoghurtbeker met een stevige kartonnen wikkel aan de buitenkant. In het geval van het koffiebekertje kan je de materialen niet scheiden: Je kan niet zomaar het kunststof laagje er af trekken. Bij de yoghurtbeker kan je de kartonnen wikkel makkelijk losmaken. De wikkel kan dan bij het oud papier en de beker bij het plastic- of restafval. Zo kunnen beide materialen weer goed worden hergebruikt.

Deze tip geldt bijvoorbeeld ook als je je verzenddozen dichtplakt met tape. Gebruik je plastic tape (zoals de standaard PP of PVC tape), dan is de kans groot dat dit ook bij het oud papier belandt. Er zijn weinig mensen die thuis netjes alle tape van de dozen af trekken voor ze deze weggooien. Gebruik je papieren tape, dan kan de hele verpakking zo bij het oud papier en wordt alles netjes gerecycled.

Recyclebare verpakkingen met papieren tape

3: Help de klant met duidelijke informatie over jouw recyclebare verpakking

Een laatste belangrijke stap naar een recyclebare verpakking die jij kan nemen als producent of merkeigenaar is de klant goed informeren!

Het is er voor de consument de laatste jaren niet makkelijker op geworden met alle verschillende papier- en plasticbakken. Jij weet precies van welk materiaal jouw verpakking is gemaakt, dus je weet ook precies hoe je deze het beste weer kan recyclen. Help de klant hier dus een handje mee. Zo is de kans het grootst dat de materialen op de goede plek terechtkomen.

Een handige tool hiervoor zijn de iconen van de weggooiwijzer van het KIDV. Dit zijn duidelijke iconen die je op je verpakking drukt en die aangeven welk onderdeel van de verpakking in welke ‘bak’ mag. De juiste iconen voor jouw verpakking vraag je aan via het KIDV.

Maar het kan ook zo simpel zijn als ergens op jouw verpakking drukken ‘IK MAG BIJ HET OUD PAPIER’.

Niet alleen help je zo de klant, maar de geeft ook nog eens een signaal af dat duurzaamheid en hergebruik voor jou als merk belangrijk zijn!

Recyclebare verpakkingen met iconen van de weggooiwijzer

En nu… aan de slag!

We zijn benieuwd! Ga jij aan de slag met deze tips? Of heb jij al perfect recyclebare verpakkingen? Laat het ons hieronder weten.

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties