4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

door | 18 mei, 22 | Duurzame verpakkingen, Materialen, Verzenden

Bedrukt opvulpapier gemaakt van papier met suikerbietenpulp: Een duurzaam opvulmateriaal

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie! In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Waarom gebruik je opvulmateriaal?

Laten we beginnen bij het begin: Waarom gebruik je eigenlijk opvulmateriaal?

Je wil natuurlijk niet dat jouw producten beschadigen tijdens het verzenden. Dan is het belangrijk dat het product niet kan schudden en schuiven in te doos tijdens het transport. Dit kan je oplossen door een verpakking te kiezen die precíes past om jouw product. Maar dat betekent dat je voor elk product dat je verkoopt je een verzendverpakking op maat nodig hebt. Dat is natuurlijk niet zo handig.

Daarom kies je vaak voor een aantal standaard formaten dozen die je gebruikt om je product te verzenden. Je kiest dan de doos die het dichtst in de buurt komt van het formaat van je product. De overgebleven ruimte vul je op met een opvulmateriaal. Het opvulmateriaal fixeert dan jouw producten en voorkomt schade door schokken en schuiven.

Verschillende soorten (duurzaam) opvulmateriaal

Er zijn veel verschillende soorten opvulmateriaal te krijgen voor verschillende situaties. Het ene materiaal is wat duurzamer dan het andere. Bekende materialen zijn bijvoorbeeld plastic luchtkussens, opvulpapier of plastic opvulchips. Maar welk materiaal is nou een duurzame keuze? En wat past het beste bij de uitstraling van jouw webshop? We bespreken 4x duurzaam opvulmateriaal om jouw producten mee te beschermen!

Opvulpapier

Een makkelijke én duurzame manier om je verpakkingen op te vullen is met opvulpapier. Dit zijn lange stroken papier die je met de hand of met een dispenser verfrommeld. Met deze ‘prop’ vul je dan de lege ruimte in je pakket op. Doordat het makkelijk te verwerken en goed te recyclen is, is opvulpapier een fijn en duurzaam verpakkingsmateriaal.

Bedrukt opvulpapier is een duurzaam opvulmateriaal

Bij Packaging Rebels gaan we nog een stapje verder en verkopen we ook bedrukt opvulpapier! Zo maak je van een saai pakket in een handomdraai een unieke verpakking.

De voor- en nadelen van opvulpapier:

+ Plat aangeleverd dus je vervoert geen onnodige lucht

+ Makkelijk te recyclen door de klant

+ Nette en duurzame uitstraling

– Niet geschikt voor het verpakken van breekbare producten

Honingraatpapier of luchtkussenpapier

Heb je wat breekbaardere producten? Dan is honingraatpapier of luchtkussenpapier een goed verpakkingsmateriaal. Dit is een perfect alternatief voor de standaard plastic bubbeltjesfolie. Het biedt een zelfde bescherming en het kan na gebruik zo in de oud-papierbak.

Duurzaam opvulmateriaal: Honingraatpapier

Deze materialen koop je op grote rollen en je snijdt of knipt af wat je nodig hebt. Zorg er wel voor dat je niet alleen je product inpakt, maar ook de lege ruimte in de doos nog opvult

De voor- en nadelen van honingraatpapier of luchtkussenpapier:

+ 100% papier en dus een duurzaam alternatief voor bubbeltjesfolie.

+ Goed te recyclen

– Wat duurder dan bijvoorbeeld gewoon opvulpapier

Biologisch afbreekbare opvulchips

Je kent vast wel de dozen vol met kleine schuimpjes: dat zijn opvulchips. Vroeger waren deze meestal van plastic, maar tegenwoordig worden steeds vaker afbreekbare materialen gebruikt.

Er bestaat ook een duurzame variant gemaakt van zetmeel. Het leuke hiervan is dat deze in water oplosbaar zijn. Je kan de chips dus thuis in de gootsteen gooien en wegspoelen.

Houd er wel rekening mee dat niet iedereen dit weet! Gebruik je deze biologisch afbreekbare opvulchips? Vertel dan duidelijk op de verpakking dat de klant deze kan oplossen. Anders is de kans groot dat ze alsnog bij het restafval belanden.

De voor- en nadelen van biologisch afbreekbare opvulchips:

+ Goede bescherming van je product

– Ziet er niet zo chique uit

– Het is niet altijd makkelijk te achterhalen of de biologisch afbreekbare opvulchips inderdaad in water oplosbaar zijn (gemaakt van zetmeel) of industrieel composteerbaar (gemaakt van biologisch afbreekbare kunststof). Bij deze chips staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat ze gemaakt zijn uit Maizsetmeel.

Shredderkarton

Moet het opvulmateriaal vooral functioneel zijn? En maakt het niet zo veel uit hoe je pakket er uit ziet? Denk dan eens aan shredderkarton. Dit is een heel duurzaam opvulmateriaal omdat het wordt gemaakt van restmaterialen.

De meest duurzame oplossing is om gebruik te maken van je eigen restkarton (bijvoorbeeld oude dozen die je in de post hebt gekregen) en dit door de shredder te halen. Deze shredder maakt insnedes in het karton, waardoor je het kan gebruiken als opvulmateriaal. Wil je niet zelf een machine aanschaffen? Dan kan je het materiaal ook kant-en-klaar kopen, hier bijvoorbeeld.

De voor- en nadelen van shredderkarton:

+ Duurzaam want je maakt gebruik van restmateriaal

+ Goed te recyclen

– Minder mooi, vooral functioneel

– Kan stoffig zijn

– Je hebt een machine nodig om je eigen restkarton te kunnen gebruiken

Welk duurzaam opvulmateriaal ga jij gebruiken?

We zijn benieuwd: Heb je na het lezen van dit artikel een keuze kunnen maken voor een geschikt duurzaam opvulmateriaal? Ga je voor mooi bedrukt opvulpapier? Of kies je juist voor functioneel shredderkarton?

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het maken van de juiste keuze? Stel je vraag dan hieronder en onze verpakkingsexperts helpen je op weg!

Dit vind je misschien ook leuk…

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties