Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

door | 10 apr, 22 | Ontwerp, Verpakkingen bestellen

Verpakking in kleine oplage: Het kan wel!

Je hebt voor jouw startende webshop of onderneming niet direct duizenden verpakkingen nodig. Vaak bestel je eerst een verpakking in kleine oplagen: Als eerste testserie of omdat je merk gewoon nog moet groeien.

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt.  

Let us help you out!

Waarom is het zo lastig om een bedrukte verpakking te hebben bij kleine oplagen?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom is een kleine oplage bedrukte verpakkingen überhaupt lastig? Je kan tegenwoordig al verpakkingen bestellen per stuk, dus het kán zeker. Maar het heeft voornamelijk te maken met de prijs.

Bij het bedrukken van verpakkingen heb je te maken met opstartkosten. Denk aan stansmessen, drukplaten en instelkosten. Zelfs bij digitaal drukken heb je te maken met opstartkosten. De machine moet natuurlijk netjes worden ingesteld op jouw formaat verpakking en bedrukking. Deze opstartkosten worden uiteindelijk verrekend in de prijs van de verpakking. Bestel je 10.000 verpakkingen, dan zie je dit nauwelijks terug in de prijs. Maar bestel je maar 100 verpakkingen, dan kunnen deze flink duur uitvallen! Prijzen tussen de 5 en 10 euro per verpakking zijn dan helemaal niet zo gek.

Maar niet getreurd, ook met een kleine oplage verpakkingen kan jij iets heel tofs maken van jouw verzendverpakking! Je moet alleen iets creatiever denken.

Hieronder vind je onze beste tips om, ook met kleine oplagen, een te gekke verpakking te maken!

Mooie verpakkingen in kleine oplagen: zo doe je dat

Bedrukte verzenddozen of verzendzakken zijn dus vaak duur om te produceren in kleine oplagen. De ‘truc’ is dus om hier standaard verpakkingsmaterialen voor te gebruiken. Standaard dozen of zakken kan je vrij goedkoop bestellen in kleine aantallen.

Deze standaard verpakkingen kleed je vervolgens aan met materialen die makkelijker en goedkoper te krijgen zijn in kleine oplagen zoals stickers, tape of vloeipapier. Laten we je op weg helpen met wat inspiratie!

Stickers: dé makkelijke verpakkingen in een kleine oplage

Okee, stickers… lelijk…

Wacht, hear me out! Alles valt of staat met een goed ontwerp.

Een grote witte sticker met een saai logo op je verpakking is inderdaad niet zo spannend. Maar er is zo veel meer mogelijk met stickers!

Kies eens voor een aparte vorm sticker, bijvoorbeeld lang en smal. Of plak de sticker eens om een hoek, schuin of asymmetrisch op de verpakking. Je zal zien dat je dan al een heel ander effect krijgt!

Verder zorg je natuurlijk voor een te gek ontwerp voor jouw sticker. Je maakt jouw ontwerp in full color, helemaal passend bij de uitstraling van jouw merk. Zo knalt die sticker echt van de verpakking af!

Kan je wel een beetje hulp gebruiken bij het maken van zo’n tof ontwerp? We helpen je graag! Bestel de ontwerpservice mee bij jouw sluitstickers of neem even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Tape bedrukken

Ook voor tape geldt… het hangt er maar net vanaf wat je er mee doet! Een gekleurde plastic tape met jouw logo gaat niet zorgen voor een wow-effect. Maar een mooie papieren tape met een tof design in zwart of wit… nice!

En wie zegt dat je tape altijd precies recht en in het midden op de verpakking moet plakken? Experimenteer eens met schuin geplakte tape, meerdere stroken tape, tape om de randen… Allemaal met hun eigen toffe effect!

Kleine oplagen stempelen

Wil je toch graag een bedrukking op je verzenddoos of verzendzak? Maar zijn de oplagen echt te klein om dit te laten maken? Denk dan ook eens aan een stempel.

Een stempel werkt het beste wanneer je een eenvoudig zwart logo op je verpakking wil drukken. Je bestelt een stempel op maat met jouw ontwerp en een inktkussen en gaat vervolgens een paar uurtjes zelf dozen bestempelen.

De bedrukking wordt natuurlijk niet zo mooi en strak als wanneer je een logo zou laten bedrukken op je verpakking. Maar zeker als je een beetje een stoere en natuurlijke uitstraling aan je verpakking wil meegeven kan dit een goede oplossing zijn.

Kleed je verpakking aan met andere verpakkingsmaterialen

Wanneer je verpakkingen in kleine oplagen bestelt en dus kiest voor een standaard verzenddoos of verzendzak, is het belangrijk dat je op de rest van je verpakking nét even wat meer je best doet. Je wil natuurlijk wel dat wow-effect!

Zorg daarom dat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de verpakking er te gek uitziet. Ook hiervoor kies je weer een aantal verpakkingsmaterialen die je goed in kleine oplagen kan bestellen.

Denk bijvoorbeeld aan mooi bedrukt vloeipapier om jouw producten mee in te pakken. Dit geeft direct een heel luxe effect. Dit plak je natuurlijk dicht met een mooi sluitstickertje met jouw logo. En vergeet ook zeker niet een mooi kaartje toe te voegen aan de bestelling. (Bonuspunten voor een persoonlijke boodschap :) ) Zo maak je met een paar simpele toevoegingen er wel een heel bijzonder pakket van!

Verpakkingen in kleine oplagen, het kan dus wel!

Wel een te gekke verpakking maar geen grote aantallen? Het kan dus wel! Je moet alleen net even wat creatiever nadenken over de verpakkingsmaterialen die je kan en wil gebruiken. Kijk ook eens op onze Instagram of Pinterest pagina voor nog meer inspiratie!

We hopen je met onze tips in ieder geval wat inspiratie te hebben gegeven. En we zijn natuurlijk benieuwd naar jouw verpakkingsontwerp! Deel je die hieronder met ons?

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties