Lange levertijden van verpakkingen: Wat nu? – 4 praktische tips voor ondernemers

door | 28 feb, 22 | Verpakkingen bestellen

Lange levertijden van verpakkingen

Iedereen die online producten verkoopt heeft al wel te maken gehad met lange levertijden van verpakkingen. Verpakkingsmaterialen zijn niet beschikbaar of de levertijd loopt op tot enkele maanden! Hoe komt dit eigenlijk? En belangrijker nog… hoe kan jij hier als ondernemer mee omgaan om te zorgen dat jouw winkel gewoon door blijft draaien?

Waarom zijn de levertijden voor verpakkingen zo lang?

Er is wereldwijd een tekort aan papier en karton: De grondstof voor veel verpakkingen. De vraag naar verzendverpakkingen en take-away verpakkingen is de afgelopen 2 jaar natuurlijk enorm gestegen!

Daarbij zijn er minder grondstoffen beschikbaar (gerecycled papier en hout) en zijn er wereldwijd nogal wat uitdagingen op logistiek gebied.

Alles bij elkaar opgeteld zorgt dat voor lange levertijden van verpakkingsmaterialen en gestegen verpakkingsprijzen.

Wat kan je hier aan doen? 4 praktische tips

Allemaal leuk en aardig, maar wat kan je hier als ondernemer aan doen? Jij wil toch ook graag gewoon jouw pakketten kunnen versturen! In deze blog delen we 4 praktische tips met je.

Tip 1: Bestel je verpakkingen op tijd!

Misschien een open deur, maar de meest simpele oplossing om om te gaan met de lange levertijden is vooruit plannen en op tijd bestellen. Door ruim op tijd te bestellen (lees: meerdere weken, soms zelfs maanden voordat je het echt nodig hebt) weet je zeker dat je niet zonder verpakkingsmaterialen komt te zitten.

Het kan ook fijn zijn om net wat meer verpakkingen te bestellen dan je normaal zou doen. Met een buffer is het zowel voor jou als voor de verpakkingsproducent makkelijker plannen.

Lange levertijden van dozen en verpakkingsmaterialen

Tip 2: Wees flexibel met de leveringen

Één van de grootste problemen op dit moment is de beschikbaarheid van voldoende papier en karton. Bestel jij 5.000 of 10.000 dozen? Dan kan het zo zijn dat de producent niet genoeg karton op voorraad heeft liggen om al deze verpakkingen in één keer te maken. Maar jij hebt ook niet álle dozen tegelijk nodig.

Hierover kan je gerust in gesprek gaan met je leverancier. Een beetje flexibiliteit hierin wordt meestal wel gewaardeerd. Misschien kan je het zo regelen dat er in eerste instantie 1000 dozen worden geproduceerd, zodat jij wel snel aan de slag kan met je nieuwe verpakkingen. De overige dozen worden dan later geleverd als er weer karton beschikbaar is.

Sta open voor suggesties van de leverancier en ga met ze in gesprek. Samen komen jullie vast tot een goede oplossing!

Bestel je 5.000 of 10.000 dozen? Dan is er misschien niet voldoende karton om al deze verpakkingen in één keer te maken. Maar jij hebt ook niet álle dozen tegelijk nodig.

Tip 3: Bekijk alternatieve verpakkingsmaterialen

Het kan zijn dat een andere papier- of kartonsoort beter beschikbaar is dan de kartonsoort die jij normaal gebruikt voor je verpakking. Wanneer dit op elkaar lijkt kan het helemaal geen kwaad om tijdelijk een ander materiaal voor je verpakking te gebruiken.

Let hierbij wel op dat het materiaal niet alleen qua uiterlijk lijkt op het standaard materiaal, maar ook qua functionaliteit! Je wil natuurlijk geen beschadigde producten doordat de verpakking opeens een stuk minder stevig blijkt te zijn. Of vastlopende verpakkingsmachines omdat het karton toch net iets moeilijker vouwt.

Laat je hierover altijd goed informeren en doe het liefst ook even een test met het nieuwe materiaal.

Tip 4: Zoek een alternatieve verpakking met een snellere levertijd

Jij hebt met zorg jouw verpakking ontworpen en jouw proces hier op ingericht. Dus het laatste wat je wil is een compleet andere verpakking. Maar soms kan je niet anders…

Denk eens even ‘out of the box’ (no pun intended ;) ) of er ook andere oplossingen mogelijk zijn! Een verzenddoos kan je in veel gevallen ook vervangen voor een papieren verzendzak met een korte levertijd.

Of kijk eens naar standaard verpakkingen en ‘customise’ ze tijdelijk met een toffe sluitsticker, een wikkel of bedrukte tape. Dit soort kleinere en meer standaard materialen zijn niet duur en sneller leverbaar dan een hele custom verpakking. Be creative! En maak van je alternatief alsnog een te gekke verpakking!

Lange levertijden voor verpakkingsmaterialen

Hoe ga jij hiermee om?

We zijn benieuwd, heb jij als ondernemer al last van de lange levertijden op verpakkingen? En hoe ga jij hiermee om? Ook als je na het lezen van deze blog nog wat hulp kan gebruiken helpen we je graag!

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties