Wat is afloop bij drukwerk?

door | 3 feb, 22 | Drukwerk, Verpakkingsontwerp

PACKAGING BASICS  |  JOUW EERSTE HULP BIJ VERPAKKINGSVRAGEN

Bij het opmaken van jouw drukbestand houd je altijd rekening met afloop, ook wel ‘bleed’ genoemd. Maar wat is dit eigenlijk? En waarom moet je daar rekening mee houden?

Nadat jouw verpakking is gedrukt op grote vellen, wordt deze op maat gesneden met een stansmes. Dit is een volautomatisch en snel proces. En hoe goed je ook je best doet, het kan zo zijn dat jouw drukvel nét iets verschuift ten opzichte van de stans. Wanneer je geen afloop zou toevoegen aan jouw drukwerk, dan krijg je bij de kleinste afwijking al een witte rand te zien op jouw verpakking.

Wanneer je een afloop of bleed toevoegt aan je drukwerk, laat je eigenlijk de kleur een paar millimeter extra doorlopen. Daarmee vang je de kleine verschuivingen op en zorg je ervoor dat jouw verpakking er altijd mooi bedrukt uit ziet!

Wat is afloop
Een verpakkingsontwerp met 3mm afloop rondom

Hoeveel afloop heb je nodig?

De meeste drukkers werken met een afloop rondom van 2-3mm. Deze afloop staat vaak ook netjes aangegeven op de werktekening of het staat vermeld in de aanleverspecificaties. Check dit dus altijd even goed! Als je bijvoorbeeld een A5 bestand wil laten drukken van 210 x 148mm, dan wordt jouw uiteindelijke ontwerp bij een afloop van 3mm (210+6) x (148+6) = 216 x 154mm

Let ook op met teksten en afbeeldingen!

Pas ook op met teksten of afbeeldingen die heel dicht langs de rand van je drukwerk staan. Doordat er dus kleine afwijkingen kunnen ontstaan bij het snijden, kan het zo zijn dat jouw tekst of afbeelding wordt afgesneden. Dat is natuurlijk zonde! Houd altijd een marge aan vanaf de rand van je drukwerk tot je ontwerpelementen. Meestal is dit zo’n 5 millimeter.

Packaging Rebels

AWESOME PACKAGING FOR ONLINE BRANDS

Wij maken het bestellen van custom verpakkingen voor jouw merk makkelijk en leuk! Kies uit onze te gekke collectie met 100% papieren en kartonnen verpakkingen!

Custom packaging bestellen: Papieren verzendzakken

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties