Hoeveel verpakkingen moet ik bestellen?

door | 21 jan, 22 | Verpakkingen bestellen

Hoeveel verpakkingen moet ik bestellen

Regelmatig krijgen we de vraag: “Hoeveel verpakkingen moet ik bestellen?”. Het lijkt een ingewikkelde rekensom om dit te bepalen, maar dat is het niet. Als je een paar simpele richtlijnen in gedachten houdt kan het eigenlijk niet mis gaan

5 simpele stappen om nooit meer zonder verpakkingen te zitten:

1: Bepaal je jaarvolume

Om te bepalen hoeveel verpakkingen je moet bestellen, begin je met bepalen hoeveel verpakkingen je ongeveer per jaar gaat gebruiken. Dit kan je bijvoorbeeld baseren op cijfers van afgelopen jaar of je groeidoelstellingen voor komend jaar. Dit hoeft echt niet op de verpakking nauwkeurig, een goede schatting is voldoende.

2: En hoeveel verpakkingen moet je dan dus bestellen? Genoeg voor ongeveer 4 maanden!

Een goede richtlijn om aan te houden is om genoeg verpakkingen te bestellen voor ongeveer 4 maanden. Je bestelt dan dus 3x per jaar nieuw verpakkingsmateriaal. Deel je jaarvolume door 3 om te weten hoeveel verpakkingen je per keer moet bestellen.

3. Check de prijs

De bestelhoeveelheid heeft veel invloed op de prijs. De prijs van je verpakkingen wordt snel minder naarmate je meer bestelt. Vraag bij je leverancier een offerte op voor de hoeveelheid voor 4 maanden, maar vraag of hij ook de prijs wil berekenen voor een hoeveelheid van bijvoorbeeld 6 of 8 maanden. Zo kan je een goede afweging maken van de prijs vs. de hoeveelheid voorraad.

Wordt de bestelhoeveelheid wel erg klein als je je jaarvolume door 3 deelt? Bestel ook dan voorraad voor een langere periode.

Tip: Heb je bijvoorbeeld 4 producten in het zelfde doosje, maar met een andere bedrukking? Dan is het gunstig om deze te combineren in één order. Het is voordeliger om 10.000 stuks, verdeeld over 4 varianten te bestellen dan om 4 aparte orders te plaatsen van 2.500 stuks.

4: Blijf flexibel

Weet je nu al dat er in de toekomst een wijziging in het design aan zit te komen? Of heb je bijvoorbeeld te maken met regelmatig wisselende wetgeving? Bestel dan niet te veel! Niets is zo vervelend als het weggooien van een flinke hoeveelheid ongebruikt verpakkingsmateriaal. Bij ons bestel je al custom verpakkingen vanaf 500 stuks!

“Des te meer je bestelt, des te goedkoper de verpakkingen worden. Maar voordat je nou gelijk een voorraad aanlegt voor de komende 2 jaar…. wacht!”

5: Niet te veel verpakkingen bestellen

Des te meer je bestelt, des te goedkoper de verpakkingen worden. Maar voordat je nou gelijk een voorraad aanlegt voor de komende 2 jaar…. wacht :)

Bestel nooit voor meer dan een jaar aan verpakkingsmateriaal. Of je nou verpakkingen hebt van karton of van kunststof, de kwaliteit van het materiaal gaat achteruit met de tijd. Het materiaal droogt uit, verkleurt, trekt krom etc… En het is natuurlijk zonde als de verpakkingen na een tijd niet meer geschikt zijn om te gebruiken.

Verwerk je je verpakkingen machinaal? Houd dan een maximale voorraad voor 6 maanden aan. Verpakkingsmachines zijn nu eenmaal gevoeliger voor een goede kwaliteit verpakkingsmateriaal dan mensenhanden.

En tot slot… het is allemaal geen rocket science :) Je kan altijd weer bijstellen. Heb je een keer te veel besteld en kom je maar niet door de voorraad heen? Bestel de volgende keer wat minder. Is je verpakkingsmateriaal binnen een maand al op? Super! Bestel de volgende keer meer! Met de richtlijnen uit deze blog zit je er nooit heel ver naast. 

Vond je dit interessant? Volg ons dan op Instagram of LinkedIn, zo ben je altijd gelijk op de hoogte van de nieuwste blogs!

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

2 Reacties

  1. Ik wil binnenkort verpakkingsmateriaal bestellen voor mijn webwinkel. Wat een slimme tip om een schatting te maken van het jaarvolume. Als ik alles in een keer bestel heb ik teveel materialen voor mijn magazijn, maar als het jaarvolume door drie deel moet het wel goed komen. Ik zal het uitrekenen!

  2. Hoi Emma, Wat leuk dat je hiermee aan de slag gaat. Veel succes!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *