Wat is een stans?

door | 24 jan, 22 | Verpakkingen en productie

PACKAGING BASICS  |  JOUW EERSTE HULP BIJ VERPAKKINGSVRAGEN

Stans, ook wel: Stansmes, stansvorm, stanstekening, mestekening, diecut, dieline, cutter guide

Een verpakking begint als een plat vel papier of karton. Hieruit wordt de vorm van jouw verpakking gesneden en wordt deze gevouwen tot een doosje of zak. Het mes waarmee het karton wordt uitgesneden in de goede vorm heet een stansmes. Zo’n stans is eigenlijk een grote plank met daarop allemaal metalen stripjes (de messen).

Naast scherpe messen zitten er op de plank ook botte messen. Deze messen snijden niet door het papier heen, maar drukken in het papier. Daarmee maken ze een vouwlijn (een rillijn) . Hierdoor is het straks makkelijk om jouw verpakking netjes te vouwen.

Wat is een stans?
Hier zie je een stansmes met alle snij- en rillijnen voor een verpakking op maat.

Hoe het stansmes van jouw verpakking er uit ziet, zie je in een stansmestekening of werktekening. Met verschillende kleuren lijnen worden de snij- en vouwlijnen aangegeven. Deze tekening gebruik je ook om uiteindelijk jouw grafische ontwerp op te maken. Zo weet je zeker dat dit straks precies past op de verpakking!

Bestel je ergens een standaard formaat verpakking, dan is de kans groot dat de leverancier al een stansmes heeft en ook een goede stansmestekening. Deze kan je opvragen en hier kan je dan jouw ontwerp op maken. Bij Packaging Rebels hebben we bijvoorbeeld van al onze verpakkingen handige templates, inclusief de werktekening.

Ontwikkel je een hele nieuwe vorm of formaat verpakking? Dan moet er een nieuwe stansmestekening en een nieuw stansmes worden gemaakt. Jouw ontwerper of de leverancier van de verpakking maakt dit helemaal op maat voor jou. Aan het maken van een nieuw stansmes zijn kosten verbonden: Meestal ergens tussen de €200 en €1000. Deze kosten worden meestal verrekend met de eerste order van jouw verpakkingsmateriaal.

Packaging Rebels

AWESOME PACKAGING FOR ONLINE BRANDS

Wij maken het bestellen van custom verpakkingen voor jouw merk makkelijk en leuk! Kies uit onze te gekke collectie met 100% papieren en kartonnen verpakkingen!

Custom packaging bestellen: Papieren verzendzakken

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties