Drukwerk met Pantonekleuren opmaken

door | 26 jul, 21 | Drukwerk, Ontwerp

Drukwerk met Pantonekleuren

Als je kiest voor drukwerk in 1 of 2 kleuren, dan wil je natuurlijk wel dat die kleuren precíes de goede zijn! Daarom wordt dit drukwerk met Pantonekleuren opgemaakt. (In deze blog lees je meer over wat Panonekleuren precies zijn en wanneer je deze gebruikt).

Hier geven we je een aantal handige tips en tricks om jouw bestand goed op te maken en aan te leveren met Pantonekleuren!

Note: Voor deze tips gaan we er vanuit dat je jouw drukbestand opmaakt in Adobe Illustrator of een vergelijkbaar programma.

5 simpele tips om jouw drukwerk met Pantonekleuren goed op te maken

1: Coated en Uncoated

De soort papier waar je op drukt heeft invloed op hoe jouw kleur inkt er uit komt te zien. Daarom heeft Pantone 2 verschillende kleurenwaaiers: Coated en Uncoated. De ‘Coated’ waaier pak je erbij als je op glad, gecoat papier gaat drukken. De ‘Uncoated’ waaier pak je erbij op wat matter, stroever ongecoat papier. Ter vergelijking: Een gladde kartonnen verpakking is meestal gecoat materiaal, een A4 papiertje is ongecoat.

Het is belangrijk dat je de juiste waaier gebruikt voor de juiste papiersoort, anders kan jouw perfect uitgezochte kleur er opeens heel anders uit komen te zien! De Coated kleuren herken je aan een kleurcode met een ‘C’ op het eind. De Uncoated kleuren hebben een ‘U’ in de naam.

Voor onze producten houd je de volgende waaiers aan:

  • Papieren verzendzakken 1 en 2 kleuren: Uncoated
  • Vloeipapier 1 kleur: Coated

2: Elke kleur is een aparte inkt

Een Pantone kleur is een voorgemengde kleur inkt. Wil je een groen vlak drukken? Dan druk je dus ook met groene inkt. Niet met blauw en geel over elkaar heen zoals bij CMYK drukwerk. Wil je meer lezen over het verschil tussen CMYK en Pantone? Lees dan even deze blog.

Is jouw ontwerp groen met blauw? Dan heb je dus 2 kleuren inkt nodig. Is jouw ontwerp groen, blauw, rood, roze en geel? Dan heb je in theorie 5 Pantone kleuren nodig.

3: Of toch niet…?

Hierboven vertelden we je dat je voor elke kleur een aparte inkt nodig hebt. Maar soms kan je ook handig gebruik maken van de kleuren die je al hebt.

Stel, je hebt een ontwerp met groen. Dan kan je natuurlijk een vlak helemaal bedrukken in die kleur. Dan krijg je precies de Pantone kleur die je hebt uitgezocht. Maar je kan ook puntjes van de gekozen kleur drukken. En simpel gezegd: Des te kleiner en des te minder puntjes op het oppervlak, des te lichter wordt de kleur. Zo kan je met 1 Pantonekleur verschillende kleurgradaties drukken.

Gelukkig hoef je niet zelf te bedenken hoeveel puntjes je dan nodig hebt:) Hoe je dat precies doet lees je bij tip 5!

4: Jouw ontwerp opmaken in een Pantone kleur

Goed… je weet welke waaier je nodig hebt en je hebt een mooie kleur uitgezocht. Wat nu? Dan moet je jouw bestand op de goede manier opmaken, zodat de drukker ook weet welke kleur hij moet gebruiken.

Gelukkig zitten de meeste Pantone kleuren ook al gewoon in Illustrator als stalen. Je moet ze alleen even openen. Ga hiervoor naar je ‘Stalen’ werkbalk. Klik op de 3 streepjes rechtsboven en kies Staalbibliotheek openen > Kleurenboeken > PANTONE+ Solid Coated of Uncoated. Je krijgt nu een overzicht met alle Pantonekleuren als stalen.

Selecteer je ontwerp en kies als kleur één van de Pantonestalen. That’s it! Zorg er in ieder geval voor dat alle elementen van jouw ontwerp de gekozen Pantonekleur hebben.

5: Gradaties van een kleur aangeven

Hierboven vertelden we al even dat je ook een percentage van een kleur kan gebruiken, om een net wat lichtere tint te krijgen. Maar hoe geef je dit nu goed aan in je drukwerk?

Gelukkig is dit heel eenvoudig! Kies gewoon de Pantonekleur die je wil gebruiken. In je kleurenwerkbalk zie je nu deze Pantonekleur met een slider. Schuif deze slider naar het percentage dat je wil gebruiken. Het resultaat wordt vaak het mooiste ergens tussen de 60-80%.

Let wel op: Een percentage van een Pantonekleur kan soms een beetje vergrijsd ogen. Het werkt helaas niet zo dat 50% rood opeens een mooie roze kleur wordt:) Ook werkt dit vaak minder mooi op donkere ondergronden (bv bruin papier). Weet dus wel goed wat je doet als je dit in je ontwerp verwerkt.

En nu… Lekker aan de slag!

That’s it! Zo maak jij supermakkelijk jouw drukwerk met Pantonekleuren! Maar heb je nog vragen? Drop ze hieronder bij de reacties. En heb je gewoon helemaal geen zin om dit allemaal zelf te doen? Dan maken wij natuurlijk graag een ontwerp voor je. Inclusief Pantonekleuren ;)

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *