Drukwerk in CMYK opmaken

door | 26 jul, 21 | Drukwerk, Ontwerp

Drukwerk in CMYK

Als je bij ons in de webshop kiest voor verpakkingsmaterialen in Full Color, dan moet je je drukwerk in CMYK opmaken… poeh! Gelukkig hebben we hieronder 5 simpele tips voor je om dit zo makkelijk mogelijk te maken!

Note: Voor deze tips gaan we er vanuit dat je jouw drukbestand opmaakt in Adobe Illustrator of een vergelijkbaar programma.

Wat is CMYK?

CMYK drukwerk (ook wel Full Color of proceskleuren genoemd) is drukwerk dat is opgebouwd uit de 4 basis-drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Black. (Lees in deze blog meer over CMYK en het verschil met Pantonekleuren) Deze basiskleuren worden over elkaar heen gedrukt in kleine puntjes, waardoor het voor je oog uiteindelijk lijkt alsof deze kleuren mengen. Blauwe en gele puntjes vormen samen dus een groen beeld.

Met deze 5 simpele tips kan jij zelf drukwerk maken in CMYK!

1: Gebruik de kleurmodus CMYK

Als je een ontwerp maakt op je computer, kan je verschillende instellingen kiezen voor de kleurmodus. Even kort door de bocht: Maak je een ontwerp voor op je beeldscherm (een website, een post voor op Instagram…) dan gebruik je kleurmodus RGB. Ga je aan de slag met drukwerk (dus ook verpakkingen!), dan gebruik je CMYK.

Wanneer je een nieuw bestand maakt, kies je hier gelijk voor kleurmodus ‘CMYK’. Heb je al een bestand in RGB en wil je dit omzetten? Dan kan dit in Adobe Illustrator via Bestand > Documentkleurmodus > CMYK-kleuren. Je kan makkelijk zien of je dit goed hebt gedaan door even bovenin je scherm naast de bestandsnaam te kijken, daarachter staat dan CMYK of RGB weergegeven

2: Afbeeldingen moeten óók in CMYK aangeleverd worden

Als je een ontwerp in Adobe Illustrator maakt, kan je hier gelinkte afbeeldingen uit bijvoorbeeld Photoshop in verwerken. Het is wel belangrijk dat deze afbeeldingen óók in de kleurmodus CMYK zijn opgeslagen.

In Photoshop doe je dit via Bewerken > Omzetten in profiel. Kies dan bij de ‘Doelruimte’ voor een CMYK profiel, bijvoorbeeld ‘Coated FOGRA39’

Tip: Het kan zijn dat Photoshop de lagen in je bestand niet kan behouden bij het omzetten. Sla dan de originele (RGB) afbeelding even onder een andere naam op, zodat je altijd terug kan om het originele bestand te bewerken.

3: Gebruik geen Pantone-kleurstalen

Jouw bestand wordt gedrukt met de 4 basis-drukkleuren en dus niet met Pantone inkten. Zorg er dus voor dat alle kleuren in jouw document een CMYK-waarde hebben. Dit kan je zien in je kleuren-werkbalk. Deze kleur bestaat dus voor 7% uit Cyaan, 56% Magenta, 50% Geel en geen zwart.

Wil je weten hoe je jouw drukbestand moet opmaken in Pantone kleuren? Lees dan even deze blog.

4: Niet te veel inkt op het papier!

Alle kleuren in jouw drukwerk worden dus opgebouwd uit puntjes Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Maar als we een volle laag van alle 4 de kleuren drukken (100 C + 100 M + 100 Y + 100 K = 400) dan wordt het papier veel te nat, dat werkt niet!

Zorg er voor dat alle waardes voor C+M+Y+K bij elkaar opgeteld niet meer zijn dan 280. In het voorbeeld van de perzik-kleur in de afbeelding hierboven is dat dus 7 + 56 + 50 + 0 = 113, perfect dus! Eigenlijk gaat dit 9 van de 10 keer ook gewoon goed, maar let er vooral even op als je een ontwerp hebt met hele donkere kleuren.

5: Donkere kleuren: zwart

Over donkere kleuren gesproken… Zwart is een beetje een geval apart in CMYK drukwerk. De ‘K’ staat voor zwart, dus je kan gewoon zwarte inkt gebruiken zou je zeggen. Maar helaas is dit zwart niet súperzwart. Als je hier een heel vlak mee drukt wordt het net een beetje grijzig. Niet zo mooi als je juist een luxe, diepzwart ontwerp wil hebben!

Wil je dus een mooi zwart vlak drukken? Gebruik dan deze kleurwaarden: 20% C, 20% M, 20% Y en 100% K. Dan wordt het zwart net wat mooier.

Links: Kleurwaarden voor diepzwarte vlakken. Rechts: Kleurwaarden voor zwarte teksten.

Dit geldt alleen niet voor zwarte teksten. Gebruik hier gewoon 100% zwart (K) voor. Waarom dat zo is? Als je kleine tekstjes drukt met 4 verschillende kleuren en één van de kleuren is net een beetje verschoven tijdens het drukken (kan altijd gebeuren), dan is de tekst opeens niet meer zo goed leesbaar. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

En nu… aan de slag!

CMYK drukwerk opmaken is met deze tips nu een fluitje van een cent natuurlijk! Maar heb je nog vragen? Drop ze hieronder bij de reacties. En heb je gewoon helemaal geen zin om dit allemaal zelf te doen? Dan maken wij natuurlijk graag een ontwerp voor je. Helemaal netjes opgemaakt in CMYK natuurlijk ;)  

Dit vind je misschien ook leuk…

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

4x Duurzaam opvulmateriaal voor al jouw webshop pakketten

Je wil dat jouw producten veilig aankomen bij de ontvanger. Kapotte producten zijn het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je de producten goed beschermt tijdens het verzenden. Maar dat wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam doen, liever geen pakketten vol met plastic luchtkussens of bubbeltjesfolie!

In deze blog geven we je 4 voorbeelden van duurzaam opvulmateriaal. Zo kan jij jouw producten goed én duurzaam beschermen.

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

Onderscheidende en duurzame verpakkingen : Een kijkje in de keuken bij Bibelotte

We nemen een kijkje in de keuken bij andere ondernemers. Wie zijn ze? Hoe gaan ze om met verpakkingen voor hun merk of webshop? En welke rol speelt duurzaamheid hierin?

We spreken Jacoline, oprichtster van kinderkamermerk Bibelotte, over wat een onderscheidende verpakking en duurzaamheid voor haar merk betekenen. Lees verder voor een flinke dosis inspiratie!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Een toffe verpakking bij kleine oplagen: Het kan wél!

Kleine oplage of niet… je wil natuurlijk wel dat die verpakking er een beetje leuk uitziet. Een standaard bruine doos past niet bij de uitstraling die jij wil neerzetten! Maar een volledig eigen, bedrukte verpakking is nog niet zo makkelijk te vinden als je er maar een paar honderd nodig hebt. Let us help you out!

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

2 Reacties

  1. Bedankt voor de heldere uitleg over drukwerk in CMYK. Ik ben net een eigen bedrijfje begonnen en wil binnenkort wat visitekaartjes, posters en folders laten drukken. Het is goed om te weten dat veel programma’s instellingen hebben, zodat je met de juiste kleuren aan de slag gaat. Ik heb zelf weinig verstand van drukwerk, dus ik probeer me in verschillende soorten te verdiepen. Van een vriend kreeg ik de tip om naar offset drukken te kijken, dat ga ik ook nog even doen.

  2. Hoi Emma, wat goed om te horen dat je wat hebt gehad aan onze uitleg. Voor huisstijldrukwerk gebruik je inderdaad meestal CMYK.
    Heb je nog niet zo veel drukwerk nodig, dan kan je het beste kijken naar digitaaldruk. Daarbij heb je weinig opstartkosten en dat is dus interessant voor kleine oplagen. Dit vind je bij alle grote internetdrukkers als Peterprint of Drukwerkdeal.
    Wil je iets meer drukwerk bestellen en is een constantere kwaliteit belangrijk voor je, dan is offset inderdaad ook interessant!
    Veel succes!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *