Wat is een embossing?

door | 25 apr, 22 | Verpakkingsontwerp

PACKAGING BASICS  |  JOUW EERSTE HULP BIJ VERPAKKINGSVRAGEN

Bij het ontwerpen van drukwerk of verpakkingen heb je misschien de term ‘embossing‘ of ‘preeg‘ wel eens horen vallen. Maar wat is een embossing? En wanneer gebruik je dit?

Een embossing of preeg is een reliëf in het papier. Tijdens het productieproces wordt er een stempel in het papier gedrukt waardoor een reliëf in een bepaalde vorm ontstaat. Je gebruikt dit om bepaalde delen van je ontwerp net even wat meer aandacht en detail te geven.

Het is een heel subtiel effect, maar het geeft je verpakking wel echt een unieke uitstraling. Het effect valt op het eerste gezicht misschien niet heel erg op. Maar wanneer je klant de verpakking vastpakt geeft het echt meerwaarde. Het maakt je verpakking bijzonder!

Wat is een blinde embossing of blindpreeg?

Een apart soort effect is een blindpreeg of blinde embossing. Dit is een embossing zonder inkt. Je maakt een reliëf in het materiaal zonder dat je de vorm verder accentueert met een kleur. Dit geeft een heel subtiel effect en is daarom juist zo mooi!

Een blindpreeg werkt bijvoorbeeld heel mooi met een logo op een minimalistisch ontwerp.

Een blindpreeg of embossing

 

Hoe wordt een embossing gemaakt?

Een embossing wordt meestal gemaakt tijdens het stansen (uitsnijden) van de verpakking. Bij dit proces wordt er een mes met veel kracht in het karton gedrukt om de vorm van de verpakking uit te snijden. En aangezien je toch al op het materiaal aan het duwen bent, kan je in dezelfde stap ook mooi een reliëf maken.

De vorm van jouw embossing wordt verwerkt in het stansmes voor jouw verpakking en is dus echt uniek voor jouw ontwerp en jouw vorm verpakking.

Inspiratie nodig?

Bekijk ook eens de video die Packaging Rebels oprichtster Leanne Pieters maakte i.s.m. Vrijdag Premium printing. Hierin zie je veel mooie voorbeelden van hoe een embossing jouw verpakking bijzonder kan maken!

Packaging Rebels

AWESOME PACKAGING FOR ONLINE BRANDS

Wij maken het bestellen van custom verpakkingen voor jouw merk makkelijk en leuk! Kies uit onze te gekke collectie met 100% papieren en kartonnen verpakkingen!

Custom packaging bestellen: Papieren verzendzakken

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties