Wat is een MOQ? En waarom is deze vaak zo hoog?

door | 3 feb, 22 | Verpakkingen bestellen

PACKAGING BASICS  |  JOUW EERSTE HULP BIJ VERPAKKINGSVRAGEN

MOQ staat voor Minimum Order Quantity: De minimale hoeveelheid verpakkingen die je in één keer moet bestellen. Maar waarom moet je minimaal de MOQ bestellen? Waarom kan je niet gewoon 1 verpakking bestellen?

Wat is een MOQ?

Bij het produceren van verpakkingen worden er opstartkosten gemaakt. Denk aan kosten voor een stansmes of drukplaten en opstarttijd voor het inregelen van de machine. Wanneer je al deze kosten zou omrekenen naar één verpakking, dan wordt deze verpakking waarschijnlijk vrij duur ;) Daarom bestel je altijd een bepaalde minimale hoeveelheid, zodat je de opstartkosten kan spreiden over meerdere verpakkingen.

Verschillende productieprocessen hebben verschillende MOQ’s: Verschillende aantallen vanaf waar het interessant wordt om verpakkingen te bestellen. Een high-speed productieproces met grote stansvormen en drukplaten heeft hoge opstartkosten en zal een hogere MOQ hebben dan een digitaal drukproces dat snel is ingeregeld en geen drukplaten gebruikt.

Offset of Digitaal drukken: Lage MOQ’s

Wanneer jouw verpakkingen digitaal worden gedrukt of in Offset, zijn de opstartkosten vaak laag. De machines zijn snel ingeregeld en er zijn niet of nauwelijks kosten voor drukplaten. Daarom kan je, wanneer je gebruik maakt van deze druktechnieken, al kleine hoeveelheden verpakkingen bestellen voor een goede prijs. Denk aan een paar honderd of paar duizend verpakkingen.

Flexodruk of Diepdruk: Hoge MOQ’s

Maak je gebruik van Flexodruk (veel gebruikt voor golfkartonnen verpakkingen) of diepdruk, dan zijn de MOQ’s heel wat hoger! Bij deze processen moeten kostbare drukplaten of -cylinders gemaakt worden. Dit kan zomaar een paar duizend euro per kleur kosten. Je snapt dus dat de oplagen ook flink hoger moeten zijn om de prijs van jouw verpakking interessant te houden. Flexo of diepdruk bedrukte verpakkingen bestel je vaak pas vanaf 10.000 stuks.

Now you know…

Je kan dus zowel 1 als 1.000.000 verpakkingen bestellen, maar kies dan wel een productieproces dat past bij jouw oplagen. Zo weet je zeker dat je altijd een scherpe prijs hebt voor jouw verpakkingen!  

Packaging Rebels

AWESOME PACKAGING FOR ONLINE BRANDS

Wij maken het bestellen van custom verpakkingen voor jouw merk makkelijk en leuk! Kies uit onze te gekke collectie met 100% papieren en kartonnen verpakkingen!

Custom packaging bestellen: Papieren verzendzakken

Heb je nog een vraag of opmerking over dit onderwerp? Onze verpakkingsexperts helpen je graag! 

0 reacties